Bewegen met COPD

De klachten die kunnen ontstaan als gevolg van COPD zijn erg vervelend en kunnen een grote belemmering geven in het dagelijks leven. Zo zijn benauwdheidsklachten en hoestbuien bijvoorbeeld een veel voorkomende klacht. Gevoelsmatig lijkt het dan misschien beter om inspanning te vermijden. Toch is het tegendeel waar. Uit ervaring en op basis van onderzoek weten we dat beweging juist kan zorgen voor meer lucht en minder klachten.  

In onze praktijk bestaat de mogelijkheid voor mensen met COPD om onder professionele begeleiding te trainen. Deze begeleiding wordt verzorgd door een speciaal daarvoor opgeleide fysiotherapeut.    

Hoe werkt het? 

Op basis van een intakegesprek wordt een individueel oefenschema opgesteld. We houden daarbij rekening met uw fysieke beperkingen en persoonlijke wensen.

U traint vervolgens gezamenlijk met andere mensen met COPD, altijd onder begeleiding. Door middel van verantwoord bewegen is het mogelijk om uw conditie te verbeteren. Dit heeft tot gevolg dat uw fysieke capaciteit toeneemt. Daardoor zult u ervaren dat uw dagelijkse bezigheden u minder energie kosten, waardoor u minder snel vermoeid bent en benauwd wordt.

De vergoeding die u hiervoor krijgt van uw verzekering, hangt af van de mate waarin u COPD heeft en hoe u verzekerd bent. Ook moet u in het bezit zijn van een verwijzing waarop de mate waarin u COPD heeft staat vermeldt. Een verwijzing voor deze training kan worden afgegeven door uw huisarts, longarts of longverpleegkundige. Wij kunnen u daar uitgebreid over informeren.

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft!

Rob Jaspers leidt deze groepsbehandeling.