Duizeligheidsklachten

Duizeligheidsklachten zijn erg vervelend en kunnen een grote belemmering geven in uw alledaagse leven. Er zijn verschillende vormen van duizeligheid waaronder draaiduizeligheid, licht in het hoofd, bewegingsonzekerheid en disbalans en kan allerlei oorzaken hebben Dit kan leiden tot het gevoel hebben dat u even niet meer weet waar u bent of dat u gaat vallen. Ook kunt u hierdoor angstig worden, overmatig gaan zweten, misselijkheid worden en zelfs braken.

De meest voorkomende vorm van duizeligheid is positieduizeligheid. Dit wordt ook wel BPPD genoemd (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid). Deze vorm van draaiduizeligheid kenmerkt zich door aanvallen van draaiduizeligheid die worden uitgelokt door standsveranderingen van het hoofd, zoals draaien in bed, vooroverbuigen en omhoogkijken. De duizeligheid duurt enige seconden tot enkele minuten. Hoewel onder anderen hoofdletsel, ontstekingen van het binnenoor en operatieve ingrepen kunnen leiden tot duizeligheid, is de oorzaak van duizeligheid lang niet altijd te achterhalen. Bij BPPD is er sprake van een verstoring in het evenwichtsorgaan. De aanwezigheid van kleine kristalletjes in de evenwichtsorgaan kanaaltjes zorgen voor het afbuigen van de haarcellen en een verhoogde activatie in de zenuw. De stand verandering van uw hoofd wordt dan ten onrechte als een versnelling waargenomen en leidt tot duizeligheid. 

Onze collega’s Kim Klein Gunnewiek, Laura Dijkman-Holterman, Willeke Egberts & Daniel Righard zijn opgeleid om met een zogenaamde Epley-Manoeuvre u te behandelen.  

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft!