Postpartum consult

Ben je benieuw of het verstandig is om naar de bekkenfysiotherapeut te gaan na de bevalling in verband met klachten of om te voorkomen dat je klachten krijgt? Doe dan de bekkenbodem check.
De bekkenbodemcheck kan worden ingevuld door vrouwen die 6 weken tot 9 maanden geleden zijn bevallen van kun kindje. Het is een screeningslijst die op aanwezigheid van klachten en risicofactoren in kaart brengt. Uit de score van de postpartum (na de bevalling) screeningslijst volgt een gericht advies waarin onderscheid wordt gemaakt tussen drie categorieën:
  • universele preventie: vrouwen worden geadviseerd om zelf met bekkenbodemoefeningen te beginnen maar bij vragen de mogelijkheid hebben deze te stellen in een bekken (bodem) check bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut
  • selectieve preventie: vrouwen worden geadviseerd om een afspraak te maken voor een bekken (bodem) check bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut of sterk aangeraden te beginnen met bekkenbodemoefeningen
  • zorg gerelateerde preventie of bekkenfysiotherapie: vrouwen wordt dringend geadviseerd een afspraak te maken voor een bekken (bodem) check bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.
 
Worden er klachten ervaren of is er sprake van een totaalruptuur als gevolg van de bevalling dan kom je\ in aanmerking voor een vergoede behandeling. Is er sprake van urineverlies tijdens druk verhogende momenten zoals hoesten, niesen, lachen en springen dat valt de vergoeding zelfs binnen de basisverzekering. Hier is dan wel een verwijzing van de huisarts voor nodig. De kosten van een postpartum consult wordt niet vergoed door de verzekering. Voor het postpartum consult betaal je dan 85 euro.
 
De online postpartum screeningslijst is beschikbaar via de website: