Psychosomatische fysiotherapie

Ons lichaam is een complex werkend geheel waarin alles met elkaar verbonden is. Door die verwevenheid kan het lichaam in reactie op stress of spanning door bijvoorbeeld een hoge werkdruk of een heftige gebeurtenis een uiting geven in de vorm van (chronische) pijnklachten. Maar ook hartkloppingen, duizeligheid en vermoeidheid kunnen een uiting van ons lichaam zijn. De psychosomatisch fysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van lichamelijke klachten die spanning en/of stress gerelateerd zijn. Deze vorm van klachten wordt psychosomatisch genoemd omdat het voor geest en lichaam staat.

Als u fysieke klachten ervaart waarbij bijvoorbeeld hoge werkdruk, emotionele gebeurtenissen, of een ernstig ziekteproces een rol spelen dan bent u bij onze psychosomatisch fysiotherapeute aan het goede adres.

Hoe werkt onze psychosomatisch fysiotherapeut 

Als eerste zult u samen met de therapeut een kennismakingsgesprek voeren waarin zowel aandacht voor lichamelijke als psychische klachten is. Het gesprek helpt om inzicht te krijgen in het ontstaan van uw klachten en om waar nodig dingen te verduidelijken en toe te lichten. Na dit gesprek zal in overleg een therapieplan worden gemaakt waarin u samen de aanpak en de doelen vastlegt. Psychosomatisch fysiotherapeuten maken gebruik van onder anderen ontspanningsoefeningen, ademtherapie en massage om klachten te behandelen. Het traject is uniek voor iedere persoon. Er is tevens een nauwe samenwerking met collega ergotherapeute Swanet Riphagen. Dit maakt dat er voor de behandeling van bijvoorbeeld chronische pijn goed samengewerkt kan worden.  

U kunt rechtstreeks een afspraak maken voor psychosomatische fysiotherapie. Een doorverwijzing vanuit de huisarts revalidatiearts, psycholoog, psychotherapeut of andere professional is ook mogelijk.   

Neemt u gerust contact met ons op voor een afspraak of als u vragen heeft.  

Laura Dijkman-Holterman en Marja Hendriks zijn gespecialiseerd in Psychosomatische fysiotherapie en heten u van harte welkom.