Oncologische fysiotherapie

De oncologische fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van mensen die kanker hebben of hebben gehad. De therapievorm heeft als doel om de lichamelijke en geestelijke problemen die ten gevolge van operaties, bestraling en/of chemokuren kunnen ontstaan te behandelen. Klachten die u of uw naaste kunnen ervaren lopen uiteen van pijnklachten en vermoeidheid tot problemen in het alledaags functioneren. Uit diverse onderzoeken blijkt dat fysiotherapie na of tijdens een oncologietraject een positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven, op pijnklachten, vermoeidheid en het herstel van de belastbaarheid.

Hoe werkt een oncologisch fysiotherapeut 

Het ziekteproces bij kanker wordt opgedeeld in vier fasen. Aan de hand van de fase is de fysiotherapeutische behandelen dan ook anders.  

Behandelfase 

In deze fase wordt de diagnose gesteld en vinden de primaire medische behandelingen plaats, zoals een operatie, bestraling en/of chemotherapie. Dit kan allerlei ongemakken met zich meebrengen, waarbij een oncologisch fysiotherapeut u kan helpen. In deze fase is het belangrijk dat u blijft bewegen; het blijkt dat dit leidt tot minder klachten tijdens de behandelingen. Ook bij het bewegen kan de oncologisch fysiotherapeut u begeleiden en advies geven. 

Herstelfase 

In deze fase knapt de patiënt op van de medische behandelingen. Het is dan wenselijk dat u uw conditie en belastbaarheid weer opbouwt. De oncologisch fysiotherapeut kan daarbij helpen door u bijvoorbeeld een beweegprogramma aan te bieden. Indien er weefselschade is ontstaan als gevolg van de bestraling of operatie, kan er oedeem (vochtophoping) en/of littekenweefsel ontstaan. Met behulp van oedeemfysiotherapie, gericht op lymfedrainage en littekenbehandeling, kunnen deze klachten worden verminderd. 

Palliatieve fase 

In deze fase van de ziekte is genezing niet meer mogelijk. Dit stadium kan heel lang duren. Het belangrijkste is dan, dat de kwaliteit van leven zo goed mogelijk blijft. Een actieve levensstijl kan hierbij helpen. De oncologisch fysiotherapeut kan u daarin begeleiden. 

Terminale fase 

In deze fase is het levenseinde in zicht. Pijn, moeheid en benauwdheid zijn de belangrijkste klachten. Hierbij kan de oncologisch fysiotherapeut u helpen met bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen, massage, adviezen rondom de ademhaling of hij kan u begeleiden bij het belasten van uw lichaam. 

Neemt u gerust contact met ons op voor een afspraak of als u vragen heeft.  

Onze collega Rob Jaspers is binnen onze praktijk de oncologie fysiotherapeut.